5 stijlvolle manieren om je tuin te verlichten.

Haal het meeste uit je tuin, door er ook 's avonds van te genieten. Daar heb je natuurljik goede verlichting voor nodig. Maar hoe zorg je dat je tuin er ook in het donker piekfijn uitziet? Waar plaats je welke verlichting? In deze blog geef ik je vijf tips om je tuin op een stijlvolle manier te verlichten.

1. Leid de weg

Je wil natuurlijk niet struikelen over een tak in het donker. Daarom zul je je tuinpad zo moeten verlichten dat deze eenvoudig te vinden is. Kies voor enkele accent punten langs het pad, bijvoorbeeld met fraaie spots langs de randen. Ook kun je er voor kiezen de bomen en struiken langs het pad van onder te verlichten. Zo creëer je een meer dramatisch effect. Kies daarbij voor LED buitenverlichting met een warm uitnodigend licht.

2. Focus op groen

Vaak krijgen zitgelegenheden veel aandacht als het om verlichting gaat. Maar daarmee vergeet je de rest van de tuin. Want eigenlijk zou het groen in de tuin de hoofdrol moeten hebben. Door bijvoorbeeld lampen in bloembedden te plaatsen, krijgen deze een warme gloed en hebben mensen op het terras iets om naar te staren. Ook kun je er voor kiezen bomen van onderen te belichten, zodat het silhouette van de boom fraai uitlicht tegenover een donkere nacht.

3. Kroonluchter

Kroonluchters of andere hanglampen zijn niet enkel geschikt binnen. Ook buiten kan een hanglamp een fijn element zijn dat samenkomst accentueert. Hang bijvoorbeeld een sierlijke kroonluchter aan je pergola. Zo krijgt je terras een onverwacht luxe tintje. 

4. Binnen- en buiten

Vaak grenst je woonruimte aan een tuinzijde. Als dat zo is, kan het de moeite waard zijn beide ruimtes met elkaar te verbinden door een gelijksoortige verlichting aan te brengen. Inbouwlampen van het interieur kunnen worden weerspiegeld in de treden die naar de tuin leiden. Zo lijkt de tuin een voortzetting van de binnenruimte, en creëer je de illusie van een doorlopend geheel.

5. Magisch effect

Lampionnen, kerstverlichting, bolletjes: drapeer dergelijke elementen over een prieel of pergola, zet ze langs een hek, hang het tussen bomen. Plaats op verschillende onverwachte plekjes een bolletje licht, bijvoorbeeld door lampjes in lege flessen te plaatsen. En de tafel versier je natuurlijk rijkelijk met voldoende kaarsen. Misschien heb je zelfs wel een klein haard vuurtje op het terras. Al deze elementen samen creëeren een feestelijke uitstraling waar je niet op uitgekeken raakt.

Met de juiste verlichting verandert je tuin 's nachts in een magisch landschap vol verrassende plekjes.