Kan airconditioning legionella veroorzaken?

airco legionella

Eigenlijk niet nee. Maar goed, we realiseren ons dat dat voor veel mensen waarschijnlijk niet genoeg zal zijn! U bent misschien bekend met de veteranenziekte – er zijn 200 tot 300 gemelde gevallen per jaar in Nederland. De werkelijke aantallen worden vermoed iets hoger te zijn, gezien het aantal gevallen dat waarschijnlijk niet wordt gemeld. 90% van de mensen met de diagnose veteranenziekte herstelt volledig, maar het is begrijpelijkerwijs nog steeds een bron van enige zorg, waarbij velen zich afvragen welke rol airconditioning speelt bij de verspreiding van de veteranenziekte. We hopen dat dit artikel een aantal zorgen bij u zal wegnemen.

airco legionella

Airco legionella

Dus in wezen kan een airconditioning geen legionella veroorzaken. Zoals we weten, broeden de Legionella Pneumophila-bacteriën in water, niet in ventilatieopeningen van airconditioning. Dat betekent dat als u zich zorgen maakt over de mogelijkheid van de veteranenziekte, om eerlijk te zijn, uw airconditioningsysteem niet de eerste plaats is waar u naar moet kijken! U moet eerst de waterbronnen in uw gebouw controleren. Uw airconditioning wordt pas echt relevant in twee situaties:

– Als uw airconditioning een op water gebaseerd systeem gebruikt voor het koelen van een koelmiddel, dat vervolgens besmet raakt met de legionellabacterie.

– Als er elders in het gebouw legionellabacteriën aanwezig zijn, die uw systeem kunnen besmetten en de bacteriën zich door het gebouw kunnen verspreiden

Zorgen met betrekking airco legionella

Als dat nog steeds zorgwekkend voor u klinkt, raak dan nog niet in paniek – er is een eenvoudige oplossing om ervoor te zorgen dat noch u, noch uw personeel risico lopen. Het is vooral een kwestie van op de hoogte blijven van uw schoonmaakschema! U moet ervoor zorgen dat u alle waterbronnen in uw gebouw regelmatig schoonmaakt, waardoor de bacteriën roest, algen en andere zaken die ze nodig hebben om zich voort te planten, ontnemen.