Kies toch voor een goed matras

Slapen is een heerlijk ding om te doen. Na een lange dag kijken veel mensen uit naar vroeg naar bed gaan en een dutje overdag kan de meeste ook niet veel kwaad doen. Sterker nog, een mens spendeert ongeveer een derde van het leven in bed. En dan worden de lange ochtenden luieren nog niet eens meegeteld. Zoveel tijd op dezelfde plek heeft één ding nodig: een goed matras.

Een goed matras

Helaas bestaat er niet zo een ding als een ‘goed matras’. Dit verschilt namelijk voor iedereen. Voor sommige mensen geldt een wat steviger matras als een goed matras, terwijl juist anderen baat hebben bij een zachter matras. Een matrassenwijzer laat precies zien waar de verschillen liggen en helpt om een matras te vinden wat bij de koper past. De eerste stap is om te kijken naar de juiste maat, om op makkelijke wijze al wat opties te elimineren. Mannen en vrouwen kunnen nog wel eens in lichaamsbouw, waardoor het belangrijk is om dit mee te nemen. Ook iemands gewicht en postuur maken verschil, aangezien een matras de contouren van het lichaam volgt. Het weten van de slaaphouding bepaalt waar een matras precies ondersteuning dient te geven. Of iemand het erg koud of juist erg warm krijgt en de hoeveelheid transpiratie geeft informatie over of het matras hier op afgesteld moet zijn. Er bestaan bijvoorbeeld veel meer ventilerende matrassen, wat fijn is voor mensen die wat meer zweten ’s nachts. Als laatste stap is het handig om te weten wat de voorkeur heeft: een soepel of stevig matras. Dit allemaal bepaalt het ‘perfecte’ matras voor iemand.

Matrastopper

Is het matras dat momenteel in bezit is toch niet helemaal goed? Een optie wat meer betaalbaar is dan een compleet nieuw matras, kan een matrastopper zijn. Deze worden ook wel bed toppers genoemd. Dit is een extra comfort laag wat boven op het bestaande matras gelegd kan worden. Een topper geeft goede ondersteuning en helpt met ventilatie en drukverdeling. Ook handig: het kan gebruikt worden op elk matras, zolang als het matras geen kuilvorming of slijtage heeft. Dan is het misschien wel gewoon lekkerder om een nieuw matras te kopen.

Waarom is een goed matras belangrijk?

Maar waarom is het hebben van een goed matras eigenlijk zo belangrijk? Natuurlijk slaapt iemand lekkerder op een matras wat goed is voor hen en hierdoor ontstaan er vele voordelen. Goede kwaliteit slaapt helpt om overdag beter te kunnen functioneren, omdat iemand zichzelf weer even helemaal kan opladen. Genoeg en goede slaap verbetert concentratie, zorgt voor een goede hormoonbalans en kan zelfs helpen met gewichtsverlies. Daarnaast is een goed matras goed voor de houding. Overdag kan een slechte houding gecorrigeerd worden, om zo geen gekke vervormingen te ontstaan. In de nacht kan het tegendruk van het matras dit betekenen.

Slaap dus niet te lang op een oud matras, maar koop lekker een nieuw matras of een matrastopper. Dat is beter!