Wat beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen?
Je ziet steeds meer zonnepanelen op de daken. Het natuurlijk ook een aantrekkelijke investering. Je kan er je energierekening mee verlagen. Ook kan je meer duurzaam zijn. Wil je ook zonnepanelen aanschaffen? Of heb je ze al maar wil je meer weten over het rendement? Deze berekening van de opbrengst op Zonduurzaam.nl kan helpen. Daarnaast leer je hier meer over factoren die een rol spelen.
Het aantal zonuren
Zonnepanelen presteren het best als er veel zonlicht op valt. Daarom moet je ze plaatsen op een plek met veel zon. Dit kan in Nederland per plek flink verschillen. Er is meer zon aan de kust dan in het binnenland. Daarom is in Noord-Holland over het algemeen ook een hoger rendement te behalen dan bijvoorbeeld in Limburg mogelijk is. Het is daarom extra belangrijk om de juiste ligging te vinden zodat overal maximaal te profiteren valt.
De juiste ligging
Als het gaat om optimaal rendement, dan is de juiste ligging van de zonnepanelen misschien wel essentieel te noemen. Dit geldt zowel voor panelen op het dak als voor een veldopstelling. Kies je voor zonnepanelen aan de zuidkant? Dan is dat flink gunstiger dan wanneer ze op het noorden liggen. Het is logisch dat hier bij het aanleggen en installeren altijd goed naar gekeken wordt om het beste rendement te kunnen behalen.
Rol van de temperatuur
Ook de temperatuur beïnvloedt de mate van rendement die zonnepanelen hebben. Dit heeft met de eigenschappen van het halfgeleidermateriaal te maken. Hoge temperaturen zijn over het algemeen niet goed voor zonnepanelen. Is de temperatuur wat lager? Dan zal het rendement van de zonnepanelen over het algemeen wat hoger zijn. Wordt de temperatuur wat hoger? Dan zie je de effectiviteit van de zonnepanelen ook afnemen. Het hoogste rendement heb je bij veel zon, maar matige temperaturen en een licht briesje.
Instraling bekijken
Zonnepanelen merken ook veel van instraling. Dit is de hoeveelheid energie die het zonnepaneel bereikt. Geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen, kan het vermogen van het zonnepaneel flink terugdringen. Daardoor wordt het rendement dus ook flink lager. Dit wil je natuurlijk liever gewoon voorkomen.