Wat kost het inschakelen van een architectenbureau?

architectenbureau.org

Wil jij een huis bouwen, een woning renoveren of juist een gebouw uitbouwen? Dan ben je bij een architect op het juiste adres. Lees verder en ontdek precies wat een architect doet, en hoeveel een architectenbureau nou eigenlijk kost. 

Wat doet een architectenbureau?

Een architectenbureau is een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwerpen en plannen van gebouwen en andere constructies. Ze maken gedetailleerde tekeningen, plattegronden en specificaties die nodig zijn voor de bouw. Daarnaast begeleiden ze begeleiden het bouwproces, controleren ze de kwaliteit van het werk en zorgen ze ervoor dat het ontwerp volgens plan wordt uitgevoerd. 

Volgens architectenbureau.org werken ze vaak met een gemiddelde prijs per opdracht. Dit betekent dat ze niet met een uurtarief werken, maar van tevoren een vast bedrag met je afspreken. In de tabel hieronder vind je dan ook een overzicht van een aantal projecten met daarbij de gemiddelde prijs. Zo kun je een indicatie krijgen van wat je project zou kunnen kosten. 

architectenbureau.org

Gemiddelde prijs van een architect

Voor verschillende bouwprojecten zijn hier de gemiddelde prijzen per opdracht, inclusief BTW:

  • Voor het uittekenen van een opdracht ligt de gemiddelde prijs vanaf € 500,-.
  • Als het gaat om een uitbouw op de begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag, begint de gemiddelde prijs bij € 2.500,-.
  • Voor een aanbouw aan een woning, inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek, liggen de prijzen gemiddeld vanaf € 9.000,-.
  • Als het gaat om een volledig project voor de uitbreiding van een woning, variëren de prijzen van € 10.000,- tot € 15.000,-.
  • Voor een volledige renovatie van een woning, inclusief begeleiding gedurende het hele proces, liggen de prijzen gemiddeld tussen € 35.000,- en € 50.000,-.

Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van het project. Het is raadzaam om contact op te nemen met professionele bouwbedrijven voor nauwkeurige prijsopgaven en gedetailleerde informatie over de vereisten van specifieke projecten.

Besparen doe je zo! 

Om kosten te besparen bij het inhuren van een architectenbureau, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je offertes vergelijken van verschillende bureaus om te zien welke het beste bij jouw budget past. Daarnaast kun je overwegen om een deel van het ontwerpproces zelf te doen, zoals het maken van schetsen of het verzamelen van ideeën. Tot slot is het belangrijk om duidelijk te communiceren over jouw budget en verwachtingen, zodat het bureau daar rekening mee kan houden tijdens het ontwerpproces.