Wat maakt een goed kapsalon interieur?

Bij een bezoekje aan de kapper, hopen klanten op meer dan alleen een goede knipbeurt. Ze willen een uurtje ontspanning. Goede eigenaren weten dit en besteden veel zorg en aandacht aan de look en feel van hun kapsalon interieur. De klantervaring begint op het allereerste moment dat klanten binnen stappen. Creëer dus een sfeer die gastvrij, ontspannend en vriendelijk is. 

Niet alleen voor klanten is je kapsalon interieur belangrijk, ook voor je personeel. Wil je het best mogelijke personeel aantrekken, creëer dan met jouw kapsalon interieur een werkomgeving die schoon, comfortabel, vriendelijk en mooi is. Wil je meer weten over de elementen die bijdragen aan een goed kapsalon interieur, lees dan vooral verder. 

De lay-out van een kapsalon interieur

De fysieke vorm bepaald natuurlijk grotendeels de indeling. Sommige vormen zijn gemakkelijker om mee te werken dan andere. Een smalle ruimte kan het bijvoorbeeld moeilijk maken om een functionerend verkeerspatroon te creëren. Een grote ruimte kan bijvoorbeeld bijdragen aan geluids- en inrichtingsproblemen. Zorg bij het uitstippelen van de plattegrond voor genoeg werkruimte. Plaats kaptafels niet dichter dan 1,2 meter bij elkaar. Om meer klanten in een kleine ruimte te plaatsen kunnen eiland werkstations uitkomst bieden. 

Verlichting en kleur 

Een kleurenschema van twee of drie kleuren als rode draad in een kapsalon interieur creëert samenhang en evenwicht. Gebruik deze kleuren voor meubilair, apparatuur, muren, lijsten, stoffen en accessoires. Gebruik donkere kleuren voor bekleding, vlekken zijn tenslotte onvermijdelijk. Met diverse verlichting zoals werkverlichting boven werkruimtes en wandarmaturen of lampen voor sfeerverlichting bereik je verschillende effecten. Is je salon klein? Overweeg dan een spiegelwand. Door middel van het licht dat weerkaatst creëer je de illusie dat de ruimte groter is. 

Groen in het interieur terugbrengen

Planten zijn veelzijdig in gebruik en geven aan jouw kapsalon interieur een aangenaam en fris gevoel. Denk bij het kiezen ook aan de verzorging. Is er tijd om voor levende planten te zorgen? Zo niet, ga dan voor kunstplanten van hoge kwaliteit. Weleens aan plantenwanden gedacht? Het is een uitstekende oplossing wanneer je beperkte vloer- en tafelruimte hebt. Ze kunnen op elke muur worden geïnstalleerd, en hebben geen ingewikkelde druppelsystemen of bedrading nodig. Nog een optie kunnen mos muren zijn. Deze zijn vlamdovend en hebben een geluiddempende eigenschap. Daarnaast zuiveren ze de lucht eromheen en zijn licht en volledig natuurlijk. 

Het meubilair laten shinen

Het kapsalon interieur wat je kiest, moet praktisch, duurzaam, stijlvol en passend zijn bij het kleurenschema, de indeling en de sfeer die je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een casual en comfortabele sfeer, overweeg dan om banken in de wachtruimte te plaatsen in plaats van formele stoelen. Informeer tijdens het shoppen naar de leverings- en installatiekosten, eventuele andere extra kosten en naar het retourneringsbeleid. 

De ontvangstruimte goed inrichten 

Het eerste wat klanten opvalt wanneer ze binnenkomen is je ontvangstruimte. Zorg er dus voor dat het indrukwekkend en uitnodigend is. Dit bereik je door je kleurenschema effectief te gebruiken en rommel te verbergen. Vergeet ook niet om je naam of logo duidelijk zichtbaar weer te geven en afzonderlijke delen van je kapsalon interieur af te bakenen. Een groene muur bijvoorbeeld met je naam of logo is een indrukwekkende manier om klanten te verwelkomen.