Acrylaatkitten doe je zo

Babykamer

Voor verschillende klusjes in en rondom het huis zijn er verschillende soorten acrylaatkitten. De acrylaatkit die je moet gebruiken voor jouw klus, is soms lastig te vinden. Ga daarom, voordat je begint aan een klus, op zoek naar de geschikte acrylaatkit.

Acrylaatkit

Het gebruik van acrylaatkit is eenvoudig. De acrylaatkit hecht makkelijk en is daarom geschikt voor veel ondergronden waar weinig werking in zit. Acrylaatkit is daarom perfect voor stucwerk, metselwerk en voor het afdichten van scheuren en voegen in beton. Daarnaast is acrylaatkit ook uitermate geschikt voor het afdichten van aansluitvoegen rondom houten plinten, muren en kozijnen. 

Buiten

Acrylaatkitten zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. Wanneer je buiten aan de slag gaat met acrylaatkit, is het verstandig om te kiezen voor een acrylaatkit die speciaal is ontwikkeld voor het werk buitenshuis. Deze variant is ook geschikt voor het werken op vochtige plekken. Wanneer je aan de slag gaat met brede voegen, kun je kiezen voor acrylaatkitten die veel vaste stoffen bevatten. Dit zorgt namelijk voor de beste hechting. Goed om te weten is dat kitten bij buitengebruik altijd overgeschilderd moeten worden. Zorg er wel voor dat je dit pas doet, wanneer het volledig is uitgehard. Vaak kan dit na ongeveer twee uur wachten.

Binnen 

Ook voor klussen binnenshuis zijn er verschillende soorten acrylaatkitten. Zo zijn er varianten die na 15 minuten drogen al kleefvrij zijn. Naast dat je hierdoor snel verder kunt werken, zorgt deze variant er ook voor dat de kit niet craqueleert. Binnenshuis is het niet noodzakelijk om de acrylaatkit over te schilderen. Goed om te weten is wel dat het altijd mogelijk is om het over te schilderen, want alle acrylaatkitten zijn overschilderbaar. 

Verschillende acrylaatkitten

Vaak wordt er getwijfeld over welke van de verschillende soorten kitten het meeste geschikt is, siliconenkit of acrylaatkit. Het grote verschil is dat acrylaatkit overschilderbaar is en een stuk sneller droogt dan siliconenkit. Voorheen was alleen siliconenkit waterafstotend, maar tegenwoordig zijn er ook acrylaatkitten die waterafstotend zijn. Acrylaatkit kan dus gebruikt worden voor iedere klus.

Goed om te weten

Voor het werken met kit, is het verstandig om vooraf uit te zoeken wat de juiste verwerkings-omstandigheden zijn. Bij acrylaatkit wordt geadviseerd om het uitsluitend te gebruiken bij temperaturen tussen de 5 en 40 graden Celsius. 

Voorafgaand aan de klus, moet je ervoor zorgen dat je de juiste voorbehandeling hanteert. Wanneer je aan de slag gaat met kitten, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed droog is en dat de ondergrond schoon is. Dit wil zeggen dat er dus geen stof-, roest-, of vetvlekken op de ondergrond aanwezig moeten zijn.

Strakke kitranden

Om ervoor te zorgen dat de kitrandjes strak zijn, kun je de randen van de voeg afplakken met schilderstape. Zorg er dan wel voor dat je de tape direct na het gladstrijken verwijdert, zodat je geen restjes blijft zien. Mocht er nu toch geknoeid zijn, dan is dat geen probleem. De natte vlekken die overgebleven zijn na het kitten, kun je direct met water verwijderen. Uitgeharde resten kunnen mechanisch verwijderd worden. Tot slot is het belangrijk om de verpakking op een koele, droge en vorstvrije plek te bewaren, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van de kit.

Twijfel je alsnog over de soort kit of de manier van werken? Kijk dan op de website van kitexpert.nl