Balkonhek ofwel balustrade

Heb je een huis met een balkon dan is dat balkon meestal ook de blikvanger van je huis. Een balkon is altijd voorzien van een balkonhek ofwel balustrade. Een hek of balustrade dient ervoor om mensen die op het balkon zijn te beschermen tegen vallen. Balkonhekken moeten dan ook stevig zijn. Om het balkon een blikvanger te laten zijn is het ook van belang dat je het juiste hekwerk kiest. Balkonhekwerken zijn verkrijgbaar in verschillende materiaal soorten zoals; glas, hout, kunststof, ijzer of staal. Je kunt dan ook kiezen uit glashekken, striphekken, spijlhekken of lamellenhekken. Een Frans balkonhek wordt geplaatst voor openslaande deuren op de bovenverdieping. Balkonhekwerken moeten voldoen aan de volgende minimale veiligheidseisen:

·         Bij een gebouw van maximaal 13 meter moet de hoogte van het hek minimaal 1 meter zijn;

·         De afstand van de spijlen mogen dan maximaal 10 centimeter uit elkaar geplaatst worden.

Een huis met een balkon, Frans balkon of een dakterras

Bij een huis hoort een buitenruimte. Dat is de reden dat veel huizen een tuin hebben. Appartementen zijn om die reden voorzien van een balkon. Steeds vaker zie je ook huizen met een klein tuintje en een mooi dakterras. Wanneer het huis een Frans balkon heeft wil dat zeggen dat er op de bovenverdieping openstaande deuren zijn zonder balkon. Voor de openstaande deuren is dan een balkonhek geplaatst en dat hekwerk heet een Frans balkon. De balkonhekwerken worden steeds moderner en zijn steeds vaker voorzien van glas. Zeker bij moderne huizen met een dakterras zie je vaak strakke balkonhekwerken van staal voorzien van glas. Door het glas ben je in staat om, wanneer je zit, toch de omgeving te bekijken. Bij oudere huizen en statige herenhuizen zie je nog veel houten balkonhekken. Deze vergen wel meer onderhoud.

Balkonhekken zijn verkrijgbaar in elke maat

Elk huis is anders en de bewoners van die huizen hebben allemaal een andere smaak. Daarom zijn balkonhekken in vele soorten verkrijgbaar. Of het nu gaat om een Frans balkon, een ‘gewoon’ balkon of een dakterras er is altijd een balkonhek op maat verkrijgbaar. Zelfs een balkonhek uit het standaard assortiment zal op maat worden gemaakt voor het balkon of het dakterras van een woning. Balkonhekken moeten wel kwalitatief goed zijn omdat het niet altijd even makkelijk is om aan die hekken onderhoud te plegen. Hekwerken van goede kwaliteit zijn goed gecoat en daarmee ook goed beschermd tegen roest. Toch moet je een hekwerk elk jaar controleren op roest. Een balkonhek, balustrade, Frans balkon of het hekwerk rondom een dakterras wordt geplaatst voor de veiligheid. Daarom moet dit hekwerk altijd voldoen aan strenge veiligheidseisen en aan de Europese NEN-veiligheidsnormen.

Laat balkonhek altijd plaatsen door een specialist

Ook voor het plaatsen van een hek of balustrade staat veiligheid voorop. Laat daarom altijd balkonhekken plaatsen door een specialist. Balkonhekken moeten veilig zijn gemonteerd en worden daarom niet zomaar met een paar schroeven in de muur verankerd. Specialisten zoals Renoparts gebruiken speciale muurankers om balkonhekken te verankeren. De muurankers en de schroeven zijn tegen alle weersomstandigheden bestand.