Dampdichte folie, wat is het precies?

Voor huizen geldt dat ze tegenwoordig natuurlijk een flink stuk beter worden geïsoleerd in vergelijking met vroeger. Steeds vaker wordt er zelfs voor gekozen om luchtdicht te bouwen. Op deze manier kan het energieverlies tot een absoluut minimum worden herleid. Indien er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief hoogwaardige isolatie en wanneer er sprake is van luchtdicht bouwen dient er bijzondere aandacht te worden besteed aan vochtregulatie. Onvoldoende of een verkeerde vochtregulatie zou zomaar kunnen zorgen voor schade aan de constructie of aan de aanwezige isolatielaag. Door gebruik te maken van een dampdichte folie kan je deze vervelende problemen voorkomen.

Wat zijn de eigenschappen van dampdichte folie? 

Een dampdichte folie is een soort van folie welke wordt aangebracht aan de binnenkant van een dak- of een gevelconstructie. Ze heeft als belangrijkste taak om te voorkomen dat er vocht in de constructie terecht komt. Vocht in een pand ontstaat veelal door condensatie van lucht. De koude lucht die van buitenaf komt zal in contact komen met de warme binnenlucht. 

Het gevolg is dat er druppels ontstaan. Een dampscherm welke is vervaardigd uit een folie met dampdichte eigenschappen houdt de vochtige binnenlucht tegen. Op deze manier kan er geen condensatie ontstaan aan de koude zijde van de dakconstructie. Het gebruik van zo’n folie zorgt er in de praktijk voor dat de isolatiewaarde wordt beschermd. Op deze manier kan je heel lang blijven genieten van een zo goed mogelijk functionerende isolatielaag in je gebouw. 

De ene dampdichte folie is de andere niet

Wanneer je de verschillende dampdichte folies gaat vergelijken die op de markt zijn terug te vinden zal je mogelijks in eerste instantie denken dat al deze verschillende folies precies hetzelfde zijn. Dat is zeker niet juist. Wanneer je even wat meer in detail kijkt zal je immers tot de conclusie komen dat deze verschillende folies allemaal over uiteenlopende eigenschappen kunnen beschikken. Wat dit betreft kan je concreet denken aan de volgende zaken:

  • Gemaakt van polyethyleen of polyethyleen met polypropyleen; 
  • De diktematen kunnen sterk uiteenlopend zijn;
  • De folies zijn veelal meerlaags; 
  • Er kan interne wapening aanwezig zijn; 
  • De folie kenmerkt zich door een beperkt gewicht.

Verder is het zo dat voor een dergelijke folie ook altijd geldt dat ze over een hoge temperatuurbestendigheid beschikt. Hoe dan ook, wanneer jij het sterk isolerende karakter van je woning wenst te blijven behouden op de lange termijn is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om gebruik te maken van één van de dampdichte folies die op de markt verkrijgbaar zijn.

Een nauwkeurige verwerking is van cruciaal belang

Wanneer je de keuze maakt om gebruik te maken van een dampdichte folie van MG-Bouw.com spreekt het voor zich dat je er op zal willen kunnen rekenen dat deze haar taken zo goed mogelijk naar behoren uitvoert. Dat is echter in de praktijk alleen maar mogelijk wanneer er sprake is van een nauwkeurige verwerking van de folie. Tijdens het aanbrengen zal er dan ook altijd gebruik worden gemaakt van speciale tapes of zogenaamde manchet banden die helpen om ze luchtdicht af te werken.