Hoe wordt het energielabel van jouw woning bepaalt?
Je wilt graag weten welk energielabel er toebehoort aan jouw woning. Wanneer er nog geen energielabel is dan zal je er zelf voor moeten zorgen en kan je een energielabel aanvragen. Je wilt graag weten waar ze op gaan letten als ze langskomen om te bekijken hoe energiezuinig jouw woning is. Wij vertellen je enkele punten waarop zij gaan letten bij het energielabel aanvragen.
Waar letten ze op bij het beoordelen?
Wanneer een energieadviseur bij jou langskomt om te beoordelen welk energielabel op jouw woning past dan letten ze op een aantal dingen die verbonden zijn aan jouw woning. Je kunt dan onder andere denken aan de verwarming. Ze gaan bekijken welke installatie jij hebt voor je warm water, je verwarming, je ventilatie en je koeling.
Beschikt jouw woning over een installatie voor warm water en verwarming op aardgas dan is dat een punt wat verbeterd kan worden. Heb jij bijvoorbeeld een warmtepomp dan ben je al op de goede weg. Een waterpomp werkt op hernieuwbare energie en is veel energiezuiniger dan een installatie op aardgas.
Is jouw woning goed geïsoleerd dan hoort er ook een goede ventilatie bij. Dit omdat de kieren en naden gedicht zijn en er op die manier geen frisse lucht meer binnenkomt die je wel nodig hebt. Frisse lucht is gezond en wordt de woning binnen gebracht door middel van een goed ventilatiesysteem.
Gebruik je een airco in je woning? Dat is dan wel een dingetje. Deze zijn verre van energiezuinig. Dit zal dus van invloed zijn op het energielabel wat afgegeven kan worden voor jouw woning.
Wat is hernieuwbare energie?
Je hebt energie uit fossiele brandstoffen maar deze zorgt voor veel CO2 uitstoot en is dus niet milieuvriendelijk. Hernieuwbare energie is energie die wordt gehaald uit biomassa, de lucht, de bodem en/of de zon. Wanneer je deze energie zelf op kan wekken heb je nog maar weinig fossiele brandstoffen nodig.