Lijstenmaker bellen? Jazeker, bezin voor jezelf met inlijsten begint

Ah, er is een opleiding lijstenmaker? Waarbij je liefst anderhalf jaar onder toeziend oog van een ervaren leermeester je bekwaamt in het vak? Ja, het is echt wel een vak dat je via de ambachtsacademie kunt volgen. Na de opleiding ben je dan in staat lijsten te ontwerpen, samen te stellen en te repareren. Bovendien heb je dan een hele encyclopedie aan soorten lijsten in je hoofd. En weet je waar iets snel knapt of scheurt. Vanuit een lijstenmakerij maak je dan voor opdrachtgevers én passende lijsten én vakwerk.

Lijstenmaker is een beroep

Je kunt zelf je mooiste foto’s of schilderijen van een lijst voorzien maar meestal blijft het bij prutswerk dat niet goed oogt. Want er komt veel kijken bij een lijst. De hoeken moeten in verstek gemaakt en naadloos sluiten. Hout zaagt anders dan metaal. Profielen moeten soms perfect om de bocht kunnen doorlopen. Dat is millimeterwerk. En wat je wilt inlijsten, moet ook volmaakt ogen. Soms goed beschermd worden tegen vuil en ander bederf. Een verzorger van lijsten is een expert op het gebied van het inlijsten. Die weet als geen ander van de hoed en de rand. 

Driedimensionaal inlijsten?

Inlijsten betekent lang niet altijd een vel papier, een foto of een canvas van een mooie lijst voorzien. Twee houten klompjes, je eerste smartphone, een borduurwerk, de antieke bril van je overgrootvader, een prijzenbeker of een schaalmodel lelijke eend, er is een hele driedimensionale wereld aan objecten die ook fraai kan tonen als het eenmaal ingelijst is. Inlijsten is sowieso heel belangrijk als je echt kwetsbaar of antiek werk hebt dat je niet door zonlicht of vuil wilt laten verpieteren. In dat geval gaat een lijstenmaker nauwgezet te werk om zowel de zichtbaarheid van het werk te perfectioneren als ook conserverende middelen toe te passen zodat het generaties lang in eenzelfde staat aanwezig blijft.

Kosten hangen vaak af van je opties

Een lijstenmaker vraagt niet meteen een veel hogere prijs als dat wat je wilt inlijsten nogal groot is. De kosten hebben niet zoveel te maken met de afmeting van het in te lijsten werk. De meeste lijsten hebben vier hoeken en kleine hoekjes zijn net zoveel werk als grote. Een foto direct tegen het glas kan kleefvlekken veroorzaken. Dat verhinder je door een passe-partout te snijden zodat de foto net een paar millimeter vrij van het glas blijft. Ook een passe-partout betekent snijkosten. Een affiche hoeft niet meteen achter duur art glass, voor een kostbare ets is zulk museumglas wel heel erg aan te raden. Uiteindelijk is de eindprijs afhankelijk van wat jij nodig vindt. De ontwerper-samensteller komt wel met beargumenteerd advies. Daar heb je dus iets aan.

De lijstenmaker inschakelen voor groot onderhoud

Alles heeft een begin en een einde. Ook een inlijsting. Na ongeveer zeven jaar is een kleine lijst-APK vaak nodig. Is het materiaal aangetast door kleine friemelaars? Zijn daar sporen van? Dan moet er actie worden ondernomen. Wist je dat bepaalde papiersoorten ‘ademen’? Die zorgen er dan voor dat na een paar jaar het glas van de lijst aan de binnenzijde dof en vaal raakt. Een onderhoud bij de lijstenmaker is ook hier aan de orde.