Tips voor betonlook tegels 90×90 kopen

Wanneer je grote betonlook tegels wilt kopen, dan zul je zien dat er veel formaten zijn. Vanaf ongeveer 60×60 kun je wel praten over grote betonlook tegels. De formaten gaan inmiddels tot meer dan 2 meter! Toch is betonlook tegels 90×90 kopen vaak een van de beste oplossingen. Want waarom niet nog groter gaan? En, kan het in sommige situaties ook slimmer zijn om juist een kleinere betonlook tegel te kopen? Dit artikel geeft je tips voor betonlook tegels 90×90 kopen.

Wanneer betonlook tegels 90×90 kopen?

De eerste tips voor betonlook tegels 90×90 kopen, is bepalen of dit formaat ook daadwerkelijk het beste is voor de ruimte die jij wilt betegelen. In de regel kun je ervan uit gaan dat hoe groter de ruimte is, des te groter de tegel kan zijn. Bij betegelen speelt de voeg namelijk net zo’n grote rol als de tegel. En, hoe groter de tegel, des te breder je ook de voeg maakt. De voeg wordt dus zichtbaar, en als je de vloer van een hal van bijvoorbeeld 2 meter breed gaat betegelen, kom je met de voegen niet mooi uit. Waarom dit zo is, lees je in de volgende alinea.

Betonlook tegels kopen of toch liever wat kleiner?

Bij een grote ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer van zes meter breed, kom je op ongeveer 6,5 tegels uit als je besluit betonlook tegels 90×90 te kopen. Je legt het patroon altijd in het midden, zo kan je eventueel een niet volledig recht lopende muur opvangen met de tegel die je kunt snijden. Betonlook tegels 90×90 kopen voor zo’n ruimte kan dus prima. Stel je hebt een hal van twee meter breed die je betegelt, dan zou je twee hele tegels gebruiken en 10 centimeter aan beide kanten overhouden. Dit is een raar klein stukje, mooier is dan om betonlook tegels 40×40 of 50×50 te kopen. Bij 50×50 kun je de tegels volledig gebruiken als de muren precies haaks op elkaar staan. Lopen de muren toch niet haaks en moet je snijden? Leg dan de voeg in het midden en snijd aan beide kanten evenveel bij. Leg altijd het patroon neer voor je gaat lijmen.

Betonlook tegels 90×90 leggen

Voor betonlook tegels 90×90 leggen, houd je dezelfde richtlijnen aan als voor andere tegels met een design. Je legt altijd tegels uit verschillende dozen door elkaar. Als er eventueel een kleurverschil in de tegels zit, valt het zo niet op. Zou je doos voor doos afwerken en wijkt de kleur van de tegels in één doos net wat af? Dan zie je dit wanneer de tegels bij elkaar liggen. Verder kun je grote tegels het beste met iemand anders leggen. 90×90 tegels zijn behoorlijk zwaar, een extra paar handen komt goed van pas. Gebruik een tegel levelling systeem bij grote tegels om te voorkomen dat ze oneven komen te liggen of wegzakken in de lijm

De voeg van betonlook tegels

De voeg is bij betonlook tegels belangrijker dan voor ander type tegels. Wil je met tips voor betonlook tegels 90×90 kopen het effect bereiken van een betonnen vloer of wand? Kies dan een voeg die qua kleur overeenkomt met de tegel. Er zijn fabrikanten die tegenwoordig speciaal voegsel voor betonlook tegels maken, overleg dit bij je aankoop van jouw nieuwe tegels bij Tegels en Laminaat.