Tips voor je eerste eigen huurhuisje

Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Spannend! Er zijn allerlei verschillende zaken die komen kijken bij het huren van je eerste huis. Onderstaande tips helpen je hopelijk een eindje op weg. 

Hoe wordt de woning opgeleverd?

Ga van tevoren na hoe de woning precies wordt opgeleverd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Blijft de vloer liggen, of dien je zelf vloerbedekking te gaan leggen? Moeten de muren behangen worden en zijn er zaken die je kunt overnemen van de vorige bewoners? Door dit van tevoren goed op een rijtje te hebben, kun je eventueel al geld apart zetten om één en ander aan te schaffen. 

Verzamel spulletjes

Weet je al dat je over een tijdje gaat verhuizen, dan is het goed om alvast allerlei relevante spulletjes te verzamelen. Zo ben je niet in één keer een smak geld kwijt, maar kun je in delen alle aankopen doen. Veel spullen kun je gewoon op marktplaats vinden, je hoeft dus niet alles per se nieuw aan te schaffen. 

Bereken je vaste lasten

Wat ga je in dit huis kwijt zijn aan vaste lasten? Zet alles voor jezelf op een rijtje, om zo een goed overzicht te krijgen. Energie vergelijken is bijvoorbeeld alvast een goede keuze, voordat je straks moet overstappen energie omdat je zomaar de eerste de beste optie hebt gekozen. Daarnaast is het goed om te kijken of je recht hebt op bepaalde toeslagen, zoals huurtoeslag.

Wijzig je adres

Als je verhuist, dien je je nieuwe adres door te geven aan alle instanties. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet, zodat je alle post in je nieuwe huis kunt ontvangen en niet steeds terug moet naar je oude woning. Op het internet staan verschillende handige checklists waarmee je kunt zien wat voor instanties je allemaal kunt benaderen hiervoor.