Vijf tips voor het verkrijgen van je droomhuis

Met deze oververhitte huizenmarkt is het vaak moeilijk om je droomhuis te bemachtigen. Immers; er zijn veel meer kapers op de kust en als het aanbod kleiner is dan de vraag, vallen er altijd mensen buiten de boot. Daarom is het verstandig om met een goed plan op pad te gaan bij het bezichtigen van een huis. We geven je alvast een paar tips.

Kijk goed en kijk vaak

Hoewel de markt soms behoorlijk overspannen kan zijn, raden we je van harte aan om geen overhaaste beslissingen te nemen. Met een beetje geluk spendeer je immers flink wat jaren in dit huis, dus het is echt niet gek om na een eerste bezichtiging een tweede, of misschien wel derde te doen. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Hoogeveen, dan ziet een eerste blik immers lang niet altijd alles en heeft een tweede blik heeft ogen voor zaken die je eerst niet zag. Mocht de verkoper hier ongeduldig van worden, blijf dan vooral rustig. Je moet je goed voelen bij het huis, dat kost soms tijd.

Neem een bouwkundige keuring

Wat je absoluut niet wil, is dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan als je de sleutels van je nieuwe huis hebt. Zorg er daarom voor dat je goed ingelicht wordt over de staat van het huis, voordat je een deal maakt. Wat is het bestemmingsplan van de omgeving? Wat zijn de gebreken van het huis? Een onafhankelijke partij geeft altijd een completer antwoord dan de verkoper

Onderhandel scherp en daadkrachtig

Hoe oververhit de huizenmarkt ook is, je eigen wensen staan bovenaan. Daarom is het verstandig om scherp te onderhandelen, want dit kan je heel veel geld besparen. Durf je het niet aan? Een aankoopmakelaar heeft al vaak met dit bijltje gehakt en kan dit prima voor je doen. Hou je hoofd koel en stel je grenzen.

Kijk verder dan het huis alleen

Een mooi huis is natuurlijk fijn, maar je zal ook met de omgeving moeten leven. Zorg er daarom voor dat je goed weet waar je eventuele nieuwe huis staat. Loop een rondje door de wijk, luister eens goed naar de omgevingsgeluiden. Hoe zijn de parkeergelegenheden? Hoe ver is het naar de dichtstbijzijnde supermarkt? Zijn er scholen in de buurt? Bekijk dit goed voordat je tot de onderhandeling overgaat. Een mooi huis is fijn, maar als er verder weinig van je gading in de buurt is, gaat dat op den duur vervelend worden.

Hou vast aan je wensen en eisen

Voorafgaand aan een bezichtiging zal je een wensen- en eisenlijstje hebben. Dit lijstje is gemaakt met een koel hoofd en bevat de zaken die je echt graag wilt zien in je nieuwe huis. Hou hier aan vast. Als het nieuwe huis een bepaalde snaar raakt, maar ondertussen ook niet aan enkele vooraf gestelde eisen kan voldoen, bedenk dan heel goed of dit wel het droomhuis is wat je zo graag had gewild. Vergeet niet: als je zoekt naar je droomhuis, is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat dit huis nodig heeft om die titel te verdienen.