Vurenhout: veel gestelde vragen en hun antwoorden

Vurenhout is een van de meest bekende houtsoorten om mee te werken. Of dat is voor het grove bouwwerk of voor het fijnere meubelmakers-werk. In deze blog komen de meest gestelde vragen over vurenhout en hun antwoorden voorbij.

Wat is vurenhout?

Vurenhout is een naaldhoutsoort. Dat betekent dat vurenhout afkomstig is van een naaldboom, in dit geval de fijnspar. En de fijnspar kennen we weer van al die lieve kleine kerstboompjes die we met de feestdagen in huis halen. Daarnaast is vurenhout ook een hele veelzijdige houtsoort. Vurenhout wordt gebruikt voor zover het grove bouw- en kluswerk in en om het huis, maar het is ook uiterst geschikt voor het fijnere werk in de meubelindustrie of muziekinstrumenten-industrie.

Ik wil mijn vurenhout beitsen, welke beits gebruik ik?

Voor vurenhout kun je verschillende soorten beits gebruiken, afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken. Sowieso wordt het wel aangeraden om vurenhout te beitsen, omdat dit de levensduur verlengd. Beits je vurenhout niet, en komt het in contact met de buitenlucht, dan verkleurt het hout vrij snel, eerst in een geelbruine kleur en later naar een grijze kleur.

Hoe kan ik vurenhout het beste behandelen?

Wanneer je het vurenhout buiten gaat toepassen, is het zeer zeker aan te raden om het te behandelen. Behandeld vurenhout gaat namelijk veel langer mee dan onbehandeld vurenhout en behoudt ook veel langer zijn kleur. Wil je het vurenhout binnen gebruiken, dan hoeft het niet per se behandeld te worden. Mocht je het hout toch willen beschermen en de levensduur verlengen, dan kan een likje verf of beits zeker geen kwaad. Daarnaast zorgt de behandeling met beits of verf voor nog een extra bescherming: het vurenhout wordt minder vatbaar voor infecties als houtrot, blauwschimmel of boktor en andere insecten.

Valt vurenhout onder de hardhoutsoorten?

Nee. Vurenhout is een zachte houtsoort, waardoor het makkelijk te bewerken is. Daarnaast is vurenhout afkomstig van de fijnspar en niet van de den, zoals veel mensen denken. Als je puur naar uiterlijk kijkt, is dat te begrijpen, want de fijnspar en den zijn heel moeilijk van elkaar te onderscheiden als je geen kennis van zaken hebt. Over het algemeen is de structuur van de den wat grover dan die van de fijnspar.

Bron: https://www.houtdirect.nl/