Tips voor het ontwerpen van je eigen woning

Het is zover: in plaats van bestaande bouw, heb je gekozen voor een lege kavel, om daar je eigen droomhuis op te bouwen. Helemaal zoals jij dat wilt. Maar hoe kom je het beste tot dat huis van je dromen? Het begint allemaal met een goed ontwerp. Met de onderstaande vijf tips zet je snel je eerste stappen op weg naar het perfecte ontwerp van jouw ideale huis.

Doe inspiratie op voor je woonstijl

Misschien heb je al een goed idee in wat voor stijl je wilt gaan wonen. Kies je voor klassiek, of ga je liever voor iets meer modern? Het kan nooit kwaad om flink veel inspiratie op te doen voor je begint met serieus ontwerpen. Ga eens rondkijken hoe de buurt van je toekomstige huis eruitziet, zodat je ideeën krijgt en weet wat past. Lees zoveel mogelijk woontijdschriften en verken woonwebsites en sociale media op het internet. Zo vorm je je een beeld van je gewenste woonstijl. Begin ook al vroeg met schetsen, eventueel met simpele online tools.

Houd rekening met de afmetingen

Met een kavel heb je veel vrijheid, niet alleen in hoe de woning eruit moet komen te zien, maar ook hoe groot je het wilt hebben. Dit speelt natuurlijk ook een rol bij je ontwerp.

• Voor hoeveel personen is het huis, nu en in de toekomst?
• Hoeveel budget heb je?
• Welke regels van de gemeente zijn van kracht?

Als je de oppervlakte van je woning wilt bepalen, vergeet dan ook niet aan de inhoud te denken. Bouw je een zolderverdieping met een schuin dak? Let op dat je dan geen ruimte tekortkomt, want een schuin dak laat minder praktische ruimte over dan een plat dak.

Bouw duurzaam

Wil je meehelpen aan een beter milieu én aan je eigen portemonnee op de langere termijn? Denk dan zoveel mogelijk aan duurzame alternatieven bij het bouwen van je eigen woning. Daar hoef je niet eens zoveel moeite voor te doen, want duurzaam bouwen is de trend, en nieuwbouwwoningen zijn al voor het grootste deel energieneutraal. Let wel even op bij het duurzaam ontwerpen welke regels er van overheidswege gelden voor jouw bouwplan.

Neem een architect in de arm

Hoe leuk het zelf ontwerpen van je woning ook is, je moet er wel heel goed in zijn om het van A tot Z te kunnen. Gelukkig hoeft dat niet, want je kunt altijd de hulp inroepen van een architect. Hij/zij kan, door jarenlange ervaring, veel beter je ideeën vertalen naar tekeningen dan jij, als je dat nog nooit gedaan hebt. Ook weet een architect heel goed in te schatten wat haalbaar is, en hoeveel dat allemaal zal gaan kosten. Hierdoor voorkom je eventuele problemen die kunnen ontstaan als je gaat bouwen op puur je eigen ontwerp. Zo betaalt een architect zich snel terug.

Je ideale huis ontwerp je samen

Als je eenmaal een architect hebt gevonden, kun je aan de slag met het maken van het perfecte ontwerp. Maar ook andere mensen zijn meer dan welkom om hun input te leveren: vraag vrienden, familie en kennissen wat zij van je plannen vinden. Zo kom je misschien tot onverwachte inzichten. Zo maak je samen je ideale huis waarheid.

Ook handig: Toelichting begrip energieneutraal bouwen op de site van het RVO